De 15 gerechten die je volgens martinodipiemonte absoluut moet proeven

Brasato al Barolo - waar de vleeskoningin de wijnkoning ontmoet - Brasà, of gestoofd in Barolo, is een stoofpot van rundvlees van de Fassone dat lange tijd gekookt in de wijn met dezelfde naam. Een van de Piemontese gerechten bij uitstek waar de vleeskoningin de wijnkoning ontmoet. Een perfecte combinatie om te proeven

Fritto misto Fricassà mëscià is de Piemontese naam van dit geweldige gerecht uit de regionale gastronomische traditie. De Piemontezen frituren traditioneel in een mengsel van olie en boter, maar tegenwoordig gebruiken ze vooral zonnebloem of olijfolie. De meeste ingrediënten worden eerst door bloem, ei en fijn broodkruim gehaald, maar ook worden sommige groenten en vruchten in een beslagje gefrituurd. Sommige ingrediënten worden eerst gekookt. De componenten wisselen met het seizoen en de persoonlijke smaak. Voorbeelden zijn gefileerde kip, aardappel en kaaskroketjes, stukjes vlees, orgaanvlees (als je het lekker vindt), groenten en fruit.

Paniscia alla novarese -  Dit is een typisch gerecht uit de provincies Novara en Vercelli. Paniscia is gebaseerd op rijst, een soort risotto die meestal wordt gekookt met arborio-rijst met Saluggia of Villata bonen, Barbara wijn, reuzel, ui, peper en zout. Een gerecht met een rijke smaak, zoals de meeste Piemontese gerechten.

Bagna Cauda - rauwe groenten met ansjovisroom - Deze knoflookdipsaus voor rauwe groente is een prima voorbeeld van de Piemontese keuken. Het gerecht wordt het hele jaar door gegeten maar de Piemontezen associëren het vooral met de druivenoogst, het persen van de druiven, de geur van het gistende sap en de uitgelaten sfeer bij de rituelen en feesten rond de wijnmakerij. Bagna cauda is een saus die afkomstig is van het lang en geduldig koken van knoflook, olijfolie en ansjovis. Geserveerd op de tafel een terracotta kookpan en warm gehouden dankzij een warmtebron, wordt de bagna cauda gegeten door hem te dompelen in rauwe en gekookte seizoengroenten, zoals paprika, bleekselderij, wortel, bloemkool, paddestoelen, venkel, artisjokharten, kardoen, bosui, rode biet, gekookte aardappel en aardperen.

Agnolotti del plin - De speciale Piemontese gevulde pasta die kenmerkend is voor de regio Langhe en Monferrato, is een ander gerecht dat in Piemonte wordt geproefd. De term “plin” is afgeleid van het “knijpen” dat wordt gedaan om het te sluiten. Deze heerlijke rechthoeken van gevulde pasta zijn opgenomen in de “traditionele Italiaanse agro voedingsproducten” en worden beschermd door de regio Piemonte.

Gran Bollito misto alla piemontese - gemengd gekookt vlees - De traditie van gekookt vlees is kenmerkend voor Noord-Italië, vooral in het Po-dal, waar runderen en varkens worden gefokt en de combinatie van vleessoorten een vorm van kunst is geworden.Maar in Piemonte is het eerder een maaltijd voor grote eters dan voor gourmets. Een bollito misto staat op marktdagen in de provincie op de kaart, en heeft vooral op zaterdag en zondag een ereplaats in de restaurants. Het gerecht wordt dan vanaf een mooi zilveren karretje (il carrello dei bolliti) opgediend. Een bollito misto met alle toeters en bellen (gran bollito misto) omvat tradtioneel zeven componenten en minstens drie sauzen, maar die versie krijg je alleen in grote restaurants of bij openbare feesten. Een typische Piemontese gran bollito misto bestaat uit kip, rundvlees, tonf, kalfspoot en (minder vaak) kalfskop, een stuk varkensvlees en cotechina (een grove kookworst).Bollito misto is tegenwoordig vooral een restaurantgerecht omdat de gezinnen te klein zijn voor de grote hoeveelheden vlees die het gerecht vereist. Je kunt een bollito misto met één, twee, drie vier of nog meer soorten vlees zo simpel of ingewikkeld maken als je wilt.

Vitello TonnatoEen van de meest klassieke voorgerechten uit de Piemontese keuken, vitel tonné is een smakelijk gerecht gemaakt van een heerlijke kalfslende gemarineerd in een droge witte wijn en gekruid met aroma’s zoals wortel, selderij, ui en laurierblad gedurende minstens een halve dag en vervolgens gekookt in water samen met zijn marineren. Eenmaal gekookt, wordt het vlees in dunne plakjes gesneden en bedekt met tonijnsaus, natuurlijk gemaakt met tonijn, de dooier van de hardgekookte eieren, olijfolie, kappertjes, gezouten ansjovis, witte wijn een paar druppels citroensap, zout en peper.

FinanzieraDe oorsprong van dit typische gerecht uit de Langhe, Roero en Monferrato gaat terug tot de middeleeuwen. Het is een arm gerecht waarvan de belangrijkste ingrediënten slachtafval zijn. Gezien de naam, die hetzelfde is als de formele jas voor mannen, wordt aangenomen dat dit van oorsprong arme gerecht op een gegeven moment populair werd, zelfs op de tafel van de rijksten.

Gnocchi al Castelmagno - Castelmagno is een kaas die zijn naam dankt aan de gelijknamige gemeente in de provincie Cuneo. Met deze heerlijke half harde kaas gemaakt van koemelk worden diverse typische Piemontese gerechten bereid, zoals dit zeer smakelijke gerecht.

BonetUitgesproken als bunet, is een oude Piemontese pudding gemaakt met suiker, eieren, melk, cacao, slagroom, rum en amaretti koekjes. In het Piemontees duidt het woord bônêt op een ronde hoed of pet, waarvan de vorm lijkt op die vorm waarin het dessert wordt gekookt, maar zelf kies ik voor een cakevorm. Een zichzelf respecterende Piemontese maaltijd moet eindigen met dit typische dessert.

Carne Cruda all’albese - Albanees rauw vlees, eenvoudiger Albese of Albèisa genoemd in Piemontees, is een ander typisch regionaal voorgerecht afkomstig uit de Langhe, maar wordt over het algemeen in Piemonte geconsumeerd. Rauwe kalfsplakjes in dunne plakjes gesneden met een mes en op smaak gebracht met citroensap, olie, knoflook, zout en peper.

Tajarin al tartufo bianco d’Alba - Een van de meest waardevolle ingrediënten van de Piemontese keuken, de Alba witte truffel, ontmoet in dit gerecht de mythische tajarin (tagliolini), typische eierpasta uit de Langhe en Monferrato maar wijdverspreid in heel Piemonte. Tajarin op smaak gebracht met boter en verstrekt door de geur en smaak van witte truffel is een gerecht dat je minstens één keer in je leven moet proeven (maar ook meer dan eens).

Trippa di Moncalieri - Dit is een typische worst die in heel Piemonte wordt geproduceerd, maar vooral in het Moncalieri-gebied waar het zijn naam aan ontleent. De worst van middeleeuwse oorsprong, wordt bereid met porties varkensmaag en wordt gegeten als aperitief.

Caponet - De Caponets, ook wel pèscòi genoemd, zijn een ander typisch voorgerecht om absoluut te proeven. De caponet zijn koolrolletjes gekookt in de oven en gevuld met een vulling gemaakt van gehakt varkensvlees en verkruimelde verse worst gekookt met ui, zout en peper, paneermeel, ei, geraspte kaas en soms met wat reuzel.

Bicerin - De favoriete warme drank van Cavour die je alleen in Piemonte kunt drinken, is een andere Piemontese delicatesse om te proberen. De “bicchierino”. dit is de vertaling van de Piemontese bicerin, wordt bereid met koffie, chocolade en room.

 

Wil je meer weten over de Piemontese keuken

Winkelwagen

Geen artikelen in winkelwagen.

 

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2013 - 2021 Barolo & More │Bijzondere wijnen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel