Net als de Barbara is ook Freisa een druif die bijna ten onder is gegaan aan haar eigen succes. Een druif die gemakkelijk te verbouwen is, resistent tegen vele ziektes, potig én grote hoeveelheden opbracht. Werd door de wijnboeren aangeplant op de armere ondergronden van de wijngaarden waar andere druiven meer moeite hadden om te groeien. Er werden grote hoeveelheden Freisa geproduceerd, vaak onrijp. Dit kwam de wijn niet ten goede en was hierdoor onderhevig aan flinke kritiek door wijncritici en zo verdween de goede reputatie van Freisa, een druif die eeuwenlang een populair druivenras was in de regio. Halverwege de 19e eeuw maakte Freisa bijvoorbeeld deel uit van praktisch iedere Piemontese rode wijn blend. Zelfs Ernest Hemingway haalde Freisa aan in een van zijn romans. Daar waar de Barbera in ieder geval nog volop werd geproduceerd is de Freisa nagenoeg verdwenen van iedere (gerenommeerde) wijnkaart en enkel nog te vinden in enkele blends en  als frizzante, gedronken door de lokale bevolking. Er waren dus weinig mogelijkheden om op een positieve manier met de druif in aanraking, maar door de toename van interesse voor inheemse druivensoorten staat ook de Freisa weer meer in de belangstelling bij wijnmakers en liefhebbers.

Het geheim van Freisa is het werken met zeer rijpe druiven, omdat de wijn anders redelijke hoge zuren kan bevatten. Wanneer goed uitgevoerd ruik en proef je in een glas Freisa fris jong fruit: aardbeien (latijn = fresia) en framboos. Frisse zuren en delicate tannines ondersteunen het fruit. Door de aanwezige tannines kan de wijn in sommige gevallen ook goed ouderen.

Freisa groeit voornamelijk in Piemonte en wordt zelden aangetroffen buiten Italië. Net als een aantal andere Piemontese druivensoorten is ook Freisa familie van de Nebbiolo, maar is meer resistent tegen ziekte.

 

KENMERKEN-WIJN

Traditionele wijn geteeld in de Collina Torinese, Freisa is een jonge levendige wijn die goed past bij de Piemontese keuken. Robijn van kleur, het heeft een fruitige en bloemige geur met tinten van framboos, violet en kers. De smaak is fris en aangenaam droog. Freisa-wijn past goed bij voorgerechten en sauzen op basis van vlees of groenten, vleeswaren en wit- of roodvleesgerechten, zowel gekookt als gegrild, in bereidingen met een bescheiden of gemiddelde structuur. De sprankelende Freisa, met intens fruitige aroma's en de smaak van zoet tot zoet, is ideaal voor het begeleiden van taarten en taarten met rood fruit.

 

FREISA DRUIF

Bessenkleur |zwart.

Productiviteit | goed.

Blad | iets onder gemiddelde grootte, drielobbig, met licht uitgesproken lobben.

Tros |langwerpig en goed uit elkaar geplaatst, middelgrote, ronde en blauwzwarte bessen.

Rijping | begin oktober.

Wijnen |Freisa d’Asti Doc, Colli Tortonesi Freisa Doc, Langhe Freisa Doc, Monferrato Freisa Doc, Piemonte Freisa Doc.

Sorteer op
  • Bugianen  Freisa d'Asti Superiore
    Bugianen Freisa d'Asti Superiore

    Een krachtige wijn met een diep donker rode, neigend naar granaatappel kleur. De smaak heeft hints van noten, rozen en rijp fruit. Vol van body, romig en lange afdronk met lichte kenmerkende Piemontese taninnes in de afdronk.

    € 18,30

Winkelwagen

Geen artikelen in winkelwagen.

 

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2013 - 2024 Barolo & More │Bijzondere wijnen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel