Op de bergweiden wordt veel rundvee gehouden. Daarmee brengt Piemonte het meeste vlees voort en is tevens een van de grootste producenten van boter en kaas in Italië. Het vlees van het veelgeprezen Razza Piemontese-runderras mag dan ook niet ontbreken in de Noord-Italiaanse klassieker: Gran bollito misto. Traditioneel geserveerd tijdens het grote nieuwjaarsdiner. Naast rundvlees bevat het gerecht ook cotechino, een pittige kookworst van varkensvlees en kalfsschenkel. De bereiding is een stuk eenvoudiger dan de inkopen doen... Het vlees wordt gekookt naar soort en grootte in kruidige bouillon tot het gaar en zacht is. Vervolgens geserveerd met een klassieke sauzen als bagnet verd: peterselie, knoflook, ansjovis en olie of bagnet d'tomatiche, zoetzure tomatensaus. Razza Piemontese is ook in het gerecht Brasato al Barolo, gestoofd in groenten, kruiden en rode wijn, niet te versmaden.Brasato
 

Naast rund- en varkensvlees wordt wild, patrijs, fazant, haas en hert graag gegeten. Vitello tonnato, kalfsvlees in tonijnsaus, is ondanks het feit dat de zee hier ver weg is een klassieker uit de streek. Het wordt meestal als antipasto geserveerd. In de buurt van Novara wordt tapulone geserveerd: een stoofpot van ezelsvlees. De kikkers die worden gevangen in de rijstvelden bij Vercelli worden smakelijk verwerkt in de risotto, alle rane dus.

De streek staat verder bekend om zijn salame van ganzen- en ezelsvlees, de gezouten en gerookte gans, prosciutto d'oca, maar ook om de petto stagionato, gerookte ganzenborst. De salamin d'la duja is een varkenssalami die wordt bewaard onder varkensvet in een speciale pot met de Piemontese naam duja.

In een regione als Piemonte zul je vis niet veelvuldig op het menu terug vinden. En als hij er wel op staat, zijn het vaak de forelletjes en andere zoetwatervissen die afkomstig zijn uit de fiume Po en de vele zijriviertjes en bergbeken.

Aanbieding

Tesori Piemontesi € 42,50 € 36,00

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Gastenboek

  • 07-02-2016 - Ik en mijn partner Andries vinden uw wijn Brigantino echt...  lees meer
  • 31-08-2015 - Najaarsbeurs 2015,

    Gisteren 30-8, heb ik op de najaarsbeurs witte wijn...  lees meer
  • 05-04-2015 - Wat leuk om jullie te ontmoeten bij de EKOstore Hilversum....  lees meer
Plaats een bericht

© 2013 - 2017 Barolo & More | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel
Voor een correcte werking maakt deze website gebruik van cookies. Accepteren Meer informatie