Het meest karakteristieke onderdeel van de Piemontese maaltijd is de antipasto, een hoeveelheid van vijf tot soms wel dertig assaggi, voorproefjes ofwel amuses. Hierna volgt een primo, secondo, formaggio en er wordt afgesloten met een dolce... buon appetito!! Niet echt lijnvriendelijk en daarom wordt de traditie vooral in ere gehouden bij het zondagse familiediner.

Vitello tonnato is veruit de bekendste antipasto, maar ook carne cruda, gemarineerd rauw vlees, fonduta, kaasfondue, en bagna caôda, een warme saus op basis van olijfolie, ansjovis en knoflook waarin rauwe, jonge groenten worden gedipt, zijn klassieke 'openers'. Maar tong, pens en batsoa, varkenspootjes, Tonno di coniglio, gemarineerd konijn, mals als tonijn en lumache, gestoofde slakken zijn ook geliefde appetizers.

Peperoni alla Piemontese, een gerecht dat je zowel als antipasto maar ook als bijgerecht kunt eten, combineert het zoete van de paprika met de zoute ansjovis. Hoewel de Piemonte geen 'land van zee' is, speelt de ansjovis al eeuwenlang een belangrijke rol in de Piemontese keuken. De verklaringen hiervoor zijn verschillend. Het verhaal dat het verste terug gaat in de tijd, stelt dat de Saracenen de Piemontezen kennis lieten maken met het zoute visje. Een ander gaat ervan uit dat handelslieden de in zout geconserveerde vis meenamen uit de zeegebieden naar Piemonte terwijl een derde versie stelt dat de Piemontezen zelf de ansjovis meenamen, als laag op het uit Ligurie en Frankrijk meegesmokkelde zout. Hoe het ook zij, de ansjovis is in veel bekende Piemontese gerechten onmisbaar.

Wat heb je nodig voor dit recept

4 paprika's

8-10 ansjovisfilets

4 teentjes knoflook

2 el fijngehakte verse peterselie

6-8 el extra vergine olijfolie

De bereiding van de Peperoni alla Piemontese

Was de paprika's en leg ze 25-30 minuten op een bakplaat in het midden van een op 220°C voorverwarmde oven. Keer de paprika's regelmatig.

Haal ze uit de oven zo gauw hun schil donkere plekken begint te tonen en laat ze afkoelen in een afgesloten diepvrieszak of in een met huishoudfolie afgedekte schaal.

Verwijder de velletjes, snijd de paprika's in de lengte door de helft of in vieren en verwijder de zaadjes en de zaadlijsten. Leg de gesneden paprika op een schaal.

Verwarm olie op een zacht vuurtje. Hak de knoflook samen met de uitgelekte ansjovisfilets fijn en laat het mengsel in de warme olie meebakken.

Voeg na enkele minuten de peterselie toe, roer alles goed en schenk het mengsel uit over de paprikastukken.

De Peperoni alla Piemontese kunnen meteen gegeten worden, maar zijn na enkele uren staan en afgekoeld nog beter van smaak.

Drink bij dit gerecht:

  • Dolcetto d' Alba D.O.C.
    Dolcetto d' Alba D.O.C.

    Dolcetto d’Alba D.O.C. is een typische wijn uit de Piemonte: erg geurig met lichte tannines. Heerlijk bij starters, pasta, wild of gevogelte.

    € 10,25

Aanbieding

Tesori Piemontesi € 42,50 € 36,00

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Gastenboek

  • 07-02-2016 - Ik en mijn partner Andries vinden uw wijn Brigantino echt...  lees meer
  • 31-08-2015 - Najaarsbeurs 2015,

    Gisteren 30-8, heb ik op de najaarsbeurs witte wijn...  lees meer
  • 05-04-2015 - Wat leuk om jullie te ontmoeten bij de EKOstore Hilversum....  lees meer
Plaats een bericht

© 2013 - 2017 Barolo & More | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel
Voor een correcte werking maakt deze website gebruik van cookies. Accepteren Meer informatie