Tot voor kort werd de Piemontese keuken beschouwd als een afgeleide vorm van de Franse keuken, aangezien beide talen ook verwant zijn. Het is natuurlijk ook niet vreemd dat er vanuit Torino, sinds 1559 de hoofdstad van het koninkrijk Savoia, een culinaire uitwisseling bestond met het buurland Frankrijk. Maar het echte gastronomische hart van de Piemontese keuken klopt in het heuvellandschap rond steden Alba, Asti en Montferrato; dit gebied is ook wel bekend als Le Langhe.

De kenmerkende smaken van de regionale keuken komen vooral in ontwikkeling in de herfst wanneer er wordt geoogst. De berghellingen van de Alpen en de Apennijnen leveren selvaggina wild, zoals patrijs, fazant, wilde eend, kwartel en haas. Of funghi porcini, wilde paddestoelen en natuurlijk de alom geprezen tartufo bianco, witte truffel. In de herfst, het truffelseizoen, wordt de witte truffel in vrijwel elk gerecht gebruikt: pasta, risotto, vlees en kaas. Gecombineerd met stevige, volle rode wijnen als Barolo, Barbaresco of een lichtere Barbera waan je je als een Savoia in Torino (maar dan wel vóór de inmiddels opgeheven ballingschap).

TartufoHet gastronomische paradijs vindt zijn hoogtepunt in het speciale truffelfestival: Fiera   nazionale del Tartufo Bianco dat jaarlijks in oktober in het stadje Alba plaats vindt. Daarnaast wordt er in het stadje Asti uitgebreid aandacht besteed aan het wijn- en het gastronomische festival: het Festival delle Sagre (It). Op het festival der festivals trekken de Piemontesi, gekleed in hun Middeleeuwse kostuums, op ossenwagens naar de stad. Ze nemen daarbij hun plaatselijke specialiteiten mee om het grote feest op de Piazza Campo del Palio bij te wonen.

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Gastenboek

  • 07-02-2016 - Ik en mijn partner Andries vinden uw wijn Brigantino echt...  lees meer
  • 31-08-2015 - Najaarsbeurs 2015,

    Gisteren 30-8, heb ik op de najaarsbeurs witte wijn...  lees meer
  • 05-04-2015 - Wat leuk om jullie te ontmoeten bij de EKOstore Hilversum....  lees meer
Plaats een bericht

© 2013 - 2019 Barolo & More | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel
Voor een correcte werking maakt deze website gebruik van cookies. Accepteren Meer informatie